Power BI Desktop Kapsamı ve Kurulumu – Bölüm 2
Power BI ile geliştirme yapılırken en çok kullanılan araç Power BI Desktop’dur. Bu uygulama raporlar için geliştirilmiş bir editördür. Bu uygulamayı indirmek, yüklemek ve kullanmak tamamen ücretsizdir. Yaklaşık 300 Mb dosya boyutuna sahiptir. Herhangi bir harici yapılandırmaya ihtiyaç duymadan next next diyerek kurabilirsiniz. 😊 Bu uygulama sadece Windows işletim sistemine sahip makinelere kurulabilir haldedir. Harici işletim sistemlerini şu an desteklememekle birlikte ileride desteklemeyeceği anlamını taşımamaktadır. Kurulum adımlarına geçmeden önce Power BI yeteneklerini şu şekilde özetleyebiliriz:
- Çok çeşitli veri kaynaklarından veri setleri oluşturabilirsiniz. Bu veri setlerini karma hale getirip özel rapor ve analiz sonuçları elde edebilirsiniz.
- İki veya daha fazla tablo içeriğini Power BI’a dahil ettiğinizde genellikle ilişkileri kurmanız gerekmektedir. Power BI Desktop uygulaması bünyesinde bulunan Autodetect’i kullanarak bu ilişkileri oluşturabilir ve bunları Schema veya Diyagram halinde görebilirsiniz.
- Çektiğiniz data kaynaklarından veri seçme ve filtreleme işlemlerini tamamladıktan sonra birbirinden farklı onlarca görsel öge ile çalışmalarınızı sunuma hazır hale getirebilirsiniz.
- Power BI ile oluşturduğunuz çalışmalarınızı Power BI Desktop dosyası olarak kaydedebilirsiniz. Dosya uzantısı .pbix formatındadır. Ortak çalışma alanlarına kaydettiğinizde kolayca erişebilir hale gelir ve herhangi bir durumda mevcut versiyon üzerinde geliştirme yapabilirsiniz.
- Oluşturduğunuz raporları Power BI resmi sitesinden ve kendi On-Prem kaynaklarınızdan şirket içi kullanımlarınız için yayınlayabilirsiniz.
Power BI Desktop Kurulumu
https://aka.ms/pbiSingleInstaller bu adrese tıklayarak her zaman son sürüme ait kurulum dosyasına erişebilirsiniz. Web sayfası açıldığında dil seçimini Türkçe yaparsanız sizi web sitesinin Türkçe içeriğini görüntülemek üzere yönlendirecektir. Uygulamanın indirme işlemini tamamladıktan sonra isterseniz İngilizce isterseniz Türkçe olarak kuruluma devam edebilirsiniz. Ben tercihimi İngilizce’den yana kullanarak kuruluma devam ediyorum.
Giriş paragrafında belirttiğim gibi dil seçme işlemini bu ekranda tamamladıktan sonra gelen ekranda tekrar Next’e tıklayarak devam ediyoruz. Yönetici yetkisine sahip bir kullanıcısı değilseniz kurulum için Helpdesk uzmanınızdan yardım istemeniz gerektiğini unutmayınız.
Privacy Policy’ler hakkında genel bir bilgilendirme ekranı. Next diyerek devam ediyoruz.
Lisans koşullarını onayladıktan sonra Next’e tıklıyoruz. Lisans içeriğini okumak tabii ki size kalmış. 😊
Kurulumun gerçekleşeceği Windows dosya dizinini bu ekrandan belirleyebilirsiniz. Ben varsayılan dizini kullanarak devam ediyorum.
Bu adımda ise kurulum tamamlandıktan sonra Windows Masaüstü’nde kısayol oluşturulacağını belirtip Install’a tıklıyoruz.
Kurulum tamamlandı. Power BI başlat diyerek ilgili açılış ekranına geçiyoruz.
İlk kurulumda sizden (PowerBI tanımlı bir mail adresiniz varsa) hesabınızla giriş yapmanız gerekmektedir. İlk açılışta giriş işlemini gerçekleştirdikten sonra bir daha bu ekran gösterilmez.
Kurulum işlemini tamamladık. Power BI Desktop uygulaması açıldığında bizi varsayılan olarak Resim-8’deki ekran görüntüsü karşılamaktadır. Rapor oluşturmak için çok fazla karmaşada boğulmanıza gerek yok. Resimdeki alanları sizin için numaralandırdım. Şimdi bu bölümlere birlikte göz atalım:
- Rapor tasarım alanı olarak kullanacağımız bölümdür. Bu alanda raporlar için görseller ekleyip tasarlayabilirsiniz.
- Sayfalar arası gezinme alanın bulunduğu bölümdür. Power BI çalışma ortamınızda birden fazla rapor ile çalışabilir ve aralarında geçiş yapabilirsiniz. Bu sayede tekrar tekrar Power BI Desktop uygulamasını açmaya gerek kalmadan karmaşanın ve sistem kaynaklarının aşırı kullanımının önüne geçebilirsiniz.
- Raporumuza ilgili kaynaklardan veri eklediğimizde gelen tablo alanların bulunduğu bölme burasıdır. Bu sayede kullanmanız gereken alanları seçebilir ihtiyacınız olan alanı hızlıca alabilirsiniz.
- Raporunuza eklemek üzere bu alanda yer alan listeden görsel ögeler arasında seçim yapabilirsiniz. Bu alana Power BI MarketPlace’den yeni görseller ekleyebilirsiniz. Resim 8’de yer alan görsel kaynaklarıyla kesinlikle sınırlı değilsiniz.
- Rapor tasarımında kullanılan her görsel için konfigürasyona ihtiyaç vardır. Rapor tasarım alanına eklediğiniz görsellerin renk ve biçim gibi özelliklerini bu alandan ayarlayabilirsiniz.
- Rapordaki veya görseldeki verilerin filtrelenmeye ihtiyacı varsa, filtrenin oluşturulması ve ölçüt ayarlamalarını buradan yapabilirsiniz.
- Veri kaynaklarına bağlanma, raporunuza bir resim veya metin ekleme ve rapora daha fazla özel görsel ekleme ve diğer birçok eylemler genellikle üstteki menü seçeneklerinde bulunmaktadır.
- Raporun tasarım alanı, Data içeriği ve ilişki diyagram alanlarının bulunduğu alandır. Yapılan raporların ana omurgaları diyebileceğimiz bileşenler bu alanda yer alır.
Power BI ile çalışacaksanız Desktop uygulaması uçtan uca tüm rapor süreçleri için size lazım olacak bir uygulamadır.
Linux ve Mac sürümleri çıkması için oylamanın yapıldığı linkleri aşağıda size iletiyorum. Siz de oy vererek Power BI Desktop’un diğer işletim sistemlerinde çıkması için destek verebilirsiniz.
Mac versiyonu oylama linki için tıklayınız.
Linux versiyonu oylama linki için tıklayınız.
Yeni yazımda görüşmek üzere.