SSRS Avantaj ve Dezavantajları
SQL Server Reporting Services (SSRS) server tabanlı bir rapor yönetim platformudur. Ayrıca Microsoft’un SQL Server ürününe destekleyici olarak çıkardığı yardımcı bir programdır diyebiliriz. SSRS’in kurulum ve kullanımlarına dair birçok makale sektörde yer alan uzmanlar tarafından yazıldı. Ben ise bu yazımda avantaj ve dezavantajlarından bahsedeceğim.
Avantajları
- SQL Server lisansına tümleşik olarak kullanılabilir. Herhangi bir ek ücret ödemeden kullanabilirsiniz. (Yapabilecekleri Express, Standart, Enterprise sürüme göre değişmektedir. Database Engine’in olduğu sunucuda ücretsizdir, fakat farklı bir sunucuda tek başına bir kurulum gerekiyorsa ücretlidir.)
- Küçük ölçekli firmaların tercih sebebidir.
- Mobil raporlar oluşturabilirsiniz.
- Oracle, SQL Server, Teradata ve SAP BW veri tabanlarına doğrudan bağlanıp veri çekebilirsiniz.
- Rapor oluşturması ve SSRS’de kullanılabilir hale getirmesi çok kolaydır.
- Rapor tasarımları için “Visual Studio” ve kendi aracı olan “Report Builder” editörünü kullanabilirsiniz.
- Matrix rapor tipinde parametrelerle ilişkilendirilmiş alt raporlar oluşturabilir, rapor içerisinde rapor çağırabilirsiniz.
- Ortak bir Datasource oluşturabilir tüm raporlarınızda paylaşımlı olarak kullanabilirsiniz. Bu sayede Datasource connection bilgisi değiştiğinde bütün raporlarda tek tek uğraşmadan değişimi tamamlayabilirsiniz.
- XML, CSV, PDF, HTML, EXCEL, POWERPOINT, WORD format-dosya türleri olarak raporunuzun bir yansımasını çıktı olarak alabilirsiniz.
- SSRS Web Servisinden raporları yazılım ortamınıza dahil edebilirsiniz. (Parametre kullanımlarda dahil)
- Raporlarda tek tek yetkilendirme yapabilirsiniz. Ayrıca raporlarınızı bir dosyada kategorilindirip dosya özelinde yetkilendirme gerçekleştirip raporlara erişim veya değişimlerin kimlerin yapabileceğine karar verebilirsiniz.
- Raporlara zamanlayıcı tanımlayabilirsiniz, File Share özelliği ile istenilen konuma raporu koyabilirsiniz. Ayrıca zamanlayıcı ile mail gönderimi sağlayabilirsiniz.
Dezavantajları
- Kaynak olarak hangi veri tabanına bağlanıp veri çekerseniz çekin SSRS’in çalışabilmesi için SQL Server kurulumu şarttır. SSRS süreçleri ReportServer ve ReportServerTempDB veri tabanlarında saklanıyor.
- Büyük veri kaynaklarında kontrol edilebilirliği ve kullanılabilirlik zorlaşmaktadır.
- Görsel diyagramlar açısından çok zengin değildir.
- Yeni görsel diyagramlar maalesef eklenememektedir.
- SSRS için Microsoft ek bir ücret talep etmediğinden dolayı SSRS’i fazla geliştirip-iyileştirme yoluna gitmiyor.
- Visual Studio editörünü kurmak ve SSRS modülünü Visual Studio’ya eklemek gerekir. Report Builder Visual Studio’ya kıyasla fazla uğraştırmadan kurulumu tamamlanabilir.
- HTML rapor çıktısı çok stabil ve göze hoş gelmiyor. Özellikle kapanır-açılır durumlarda çok stabil değil.
- Log tutma ayarlarına müdahale etmezseniz disk kapasitesini zorlayacak şekilde Text Log’lar şişebiliyor. Konfigürasyona müdahale edebilir ya da düzenli temizlik işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
- Veri kaynakları çeşitliliği kısıtlıdır.
SQL Server lisans durumunuza göre SSRS üzerinde bazı özellikleri kullanamazsınız. Bu kısıtlamalar için detaylı listeye buradan erişebilirsiniz.