Upwork ve Freelance İşlerden Dolar Kazanmak
Merhaba, bu yazıda freelance iş yaparak para kazanmaktan ve özellikle Upwork platformunda edindiğim deneyimlerimden bahsedeceğim ve aklıma gelenleri sizlere anlatacağım.
Freelancing Platformları
Bu platformlar, dünya çapındaki işveren ve çalışanları işbirliği yapmaları için yol sağlayan online iş piyasasıdır. Kısa veya uzun vadeli projeler için vasıflı işgücü yardımına ihtiyaç duyan birey veya işletmeler projelerini yayınlar ve serbest çalışanlar da tamamlanması için işe teklif verir.
Freelancing platformların her birinin kendine has kuralları vardır. Örneğin Bu sebeple, iş yapacağınız platformu seçtikten sonra herhangi bir iş aldığınızda, bilmediğiniz takdirde size size sorun çıkarabilecek kuralları önceden öğrenmekte fayda var. Örneğin freelancer.com üzerinde müşteriden bir iş aldınız, ve teslim ettiniz, müşteri sizden atıyorum yazdığınız kodu anlatmanızı istedi ve siz de bir Zoom linki verdiniz. Bu süreçte site arka planda sizin Zoom linki attığınızı yani o platformun dışına çıktığınızı anlayacak ve hesabınızın askıya alınma olasılığı ve belki de içerde tuttuğunuz paranızı almak için moderatörlerle tartışmak zorunda bile kalabilirsiniz; tabi bunlar birkaç ay önceydi, iş yaptığınız platformda kuralları takip etmeniz gerekmektedir.
Upwork platformunda ise durum böyle değil sandığım kadarıyla. Örneğin ben mail adresimi benden eğitim almak isteyen birine Upwork’ün kendi mesaj sistemiyle mail adresimi yazdım. Sadece Upwork platformunun dışına çıkıldığında güvenlik riskinin oluşabileceğini söyleyen bir baloncuk çıktı. Sistem kolaylıkla beni platformun dışına çıkan biri olarak görüp hesabımı dondurabilirdi fakat böyle bir sorun yaşamadım, bildiğim kadarıyla Zoom üzerinden de iletişime geçilebilir müşteriyle ancak Upwork’ün sunduğu programda videolu/sesli görüşme özellikleri mevcut durumda olduğu için fazla gerek yok.
Freelancer.com platformunda basit üyelikte size sadece 3 günde bir yeni bir işe başvurabilme imkanı sunarken Upwork’te böyle bir kısıtlama yok.
Upwork’te size ilk başta ücretsiz işe başvururken harcayacağınız 20 adet connects verir. 5 dolarlık bir işe başvurduğunuzda 1 connect harcanır. 5 ila 50 dolar arasında bu sayı 2 connects olur. İşin zorluğunu da belirten bu fiyat aralıkları arttıkça bir başvuruda sizden eksilecek olan connects miktarı da artar. Size verilen 20 adet connects’i ilk başta akıllıca harcamak gerekir çünkü yeni bir işe başvurmak için Upwork’ten connects satın almanız gerekmektedir. Bunun da tanesi $0.15’dır, yeni bir 20’lik size $3 fiyatına verir.
Yeni connect’leri yaptığınız işlerden kazandığınız parayla alabilirsiniz, veya iş yapamadıysanız hesabınıza kredi kartıyla para yatırıp connects satın almanız gerekmektedir. Bu sebeple size ücretsiz veirlen ilk 20 connects ile paranızı çıkarmak önemli hâle gelmektedir. İlk başlarda başvurduğunuz her iş bir nevi risk gibidir o yüzden iş alabilme olasılığınızı yükseltmeniz gerekir. Hadi şimdi bu olasılığı yükseltelim.
İş Alma Olasılığını Yükseltelim
İlk ve en önemli şey profil sayfasıdır. Profil sayfanızın mükemmele yakın olması gereklidir. Upwork’te hesabınızı açtığınızda hemen:
Profil sayfanızı dibine kadar mükemmel bir şekilde doldurun. Profiliniz altında iki dikey (uzmanlaştığınız alan) ve bir genel alt-profil oluşturmanıza izin veriliyor. Başvurduğunuz işlerde bu ilgili özelleştirilmiş profilinizi seçerek müşteriye o konudaki yetkinliğinizi göstermelisiniz. Eğer profilinizle uyuşmayan bir işe başvurursanız sistem sizin başvurunuzu müşteriye göstermeyecek ve sizde boşuna başvurmuş olacaksınız. Oluşturduğunuz alt-profildeki Description kısmında sunduğunuz hizmetleri ve alt başlıklarını mutlaka belirtin. Bu kısımda I (ben) burada az kullanın. Nasıl çalıştığınızdan ve iş teslimini nasıl yaptığınız gibi konulara değinin. Burada yazdıklarınız müşteriler tarafından davet almanızı sağlayacaktır. Sizden daha iyi İngilizce yazanlardan yardım alın. Alanınızdaki en iyi uzmanların profillerini inceleyin.
Profil resminizi yükleyin. Önemsiz gibi görünebilir ama değil. Güzel bir fotoğrafınızı koyun.
Yeteneklerinizi sıralayın. Skills kısmına kendi yeteneklerinize en uygun olacak şekilde seçenekleri seçerek doldurmaya başlayın. İşe başvururken sistem sizi bunlar üzerinden değerlendirir ve müşteriye sunar.
İş geçmişinizi doldurun. Employment history kısmını geçmişte nerelerde çalıştığınızı belirtin. Örneğin ben staj yaptığım yerleri yazdım. Okuduğunuz üniversiteyi de eğitim kısmında belirtin.
İngilizce seviyenizi doğru bir şekilde belirtin. Eğer orta seviye bir İngilizceniz varsa Conversational olarak işaretleyin. Bende işaretli olan bu, bu seçenek işlerde müşteri tarafından belirlenen en düşük seviye olarak seçilir genellikle. Eğer seviyeniz Basic ise İngilizcenizi en az karşıdakiyle yazışabilecek seviyeye getirmeye çalışın. Fluent veya Native iseniz müşteriyle çok sıkı iletişim halinde olmanız gereken işlere başvurabilirsiniz.
Portföyünüzü doldurun. Profilinizin belki de en göze çarpacak alan belki de burasıdır. Portföyünüzün mükemmel olması gerekmektedir. Önceden yaptığınız işleri özenle ekleyin. İlk üç tanesine görseller ekleyin, kapak görseli olsun. Proje çıktısını bir PDF dosyası halinde proje tanımına ekleyin. İlk başvurunuzu yapmadan önce portföyünüze en az 3 tane çalışmanızı ekleyin.
İş Başvurusu
Şimdi gelelim iş başvurusu yaparken nasıl bir yol izleyebileceğinize.
İşe başvururken size çok uygun olan ve profilinizle uyumlu olan işlere başvurun. Aksi takdirde başvurunuz müşteri tarafından gözükmeyecektir.
Müşteri başvuruları okurken yazdığınız “proposal“ın ilk 3 cümlesini görecektir, yani ilk 3 cümleye azami düzeyde dikkat edin.
Vakit uygunsa başvuruya vakit ayırın.
RSS feedlerini kullanmayı öğrenin, RSS ile oluşturulan işleri seri bir şekilde görün ve işe başvuran ilk 10 kişiden biri olmaya çalışın. Kimi işlerde başvuru sayısı çok fazla olduğu için saniyeler önemli olabiliyor.
Badge alın. Aşağı yukarı 3-5 işten sonra, eğer ortalamanın biraz üstünde bir gelir elde ettiyseniz ve işleri çok kısa sürelerde teslim ettiyseniz kolayca badge alabilirsiniz. Hatta, iş geçmişi güçlü olanlara ve yaptıkları işleri beğendiklerine hiç iş almadan önce de verebiliyorlar. Normalde Upwork, elde ettiğiniz gelirin %20’sine konar. Daha üst seviye badge alarak belirli işlerde bu kesintiyi azaltabilirsiniz. Ben üçüncü işimi teslim ettiğimde bana şuradaki makalede bulunan bilgilerden Rising Talent testi gönderdiler. Test sonucu 48 saatte belli olur. Aşağıdaki fotoğrafta faydaları gözükmektedir.
İşi Aldım Peki ya Sonrası?
İşi aldıktan sonra en önemli şey, işi aldıktan sonra verilen sürenin içerisinde işi zamanında bitirmeye azami derecede önem göstermeniz. Müşteriyle iletişim halinde olun ve projede hangi aşamada olduğunuzu bildirin. %100 transparan ve dürüst olun.
İşi teslim ederken açıklamaları etkileyin, iş tesliminin ardından gerekiyorsa videolu anlatım yapın. Daha fazla para kazanmaya değil sonraki işlerde sizinle çalışmasına odaklanın, düzeninizi kurmaya çalışın. Böylelikle harika yorumlar alacaksınız ve müşteriler sürekli sizinle çalışmayı isteyecekler. Harika yorumların sayısı arttıkça daha çok müşteri çekeceksiniz.
Her türlü projelerde müşterilerinizi etkileyecek girişimlerde bulunun ve onları şımartın.
İşi teslim ettikten sonra güzel bir dille size 5 yıldız vermesini isteyin.
Sorunlar
Aldığınız her işten en aşağı 5 yıldız almaya odaklanın. Yıldız puanınız en az 4.99 gibi bir rakam olsun. Müşteriler profilinize bakarken puanınıza ve success rate’inize bakacaktır ki bunlar sizin iş başarınızı temsil eder. Puan genellikle tüm işlerden elde edilen puanların ortalaması olarak hesaplanır fakat Job Success Rate’i sistem arkaplanda birkaç parametreyi daha eklemektedir. Toplamda üç adet iş teslim ettiğinizde bu rate görünür olacaktır. Şuradaki resmi makaleden detaylarına bakabilirsiniz. Yani düşük puanlı yıldız aldığınızda sandığınızın aksine oranınız çok daha düşük gelebilir. Düşük puanla bir daha hiçbir iş alamayabilirsiniz. Çünkü onlarca 5 yıldızlı freelancer varken 3.5 veya 4 puanlı birine neden iş vereyim diye düşünmesi yüksek ihtimaldir.
Şuan ülkedeki freelancer’ların sıkça yaşadığı sorunlardan biri PayPal sorunu. PayPal ülkemizde engelli olması sebebiyle, müşteriyle tam iş üzere anlaşmışken PayPal’ın kapalı olduğunu öğrenen müşteriler Türk freelancer’lardan vazgeçip PayPal desteği olan diğer 200 ülkeden herhangi birine işi verebiliyor. Yanlış anlaşılmasın, freelancer dediğin insan çözüm insanıdır, bulunduğu platformda başka insanların sorunlarını çözerek para kazanır, sorun çözmekten zevk alır. Yani o parayı ülkeye sokmanın türlü türlü yolları var, fakat kaçan müşterinin kendisi, şuanda ülkenin kalkınması için de o paralara ihtiyacımız var. Bu konu hakkında daha şuradaki Medium yazılarını okumanızı öneririm.
Son olarak, ilk işi aldıktan sonra sonraki işleri almak daha kolaydır. İlk badge’i aldıktan sonra sonrakileri almak daha kolaydır. Dolar kazanmaya başlamak için ilk adımınızı hemen atın 🙂
Sistemle alâkalı sorularınız varsa yorum olarak yazabilirsiniz.