PostgreSQL’e Giriş

Merhabalar,

İlk yazımda, veri tabanı teknolojileri ile ilgisi olan herkesin en azından bir yerlerde adını duyduğu ve hatta son zamanlarda belki daha da sık karşılaştığı PostgreSQL veri tabanından bahsetmek istiyorum.

PostgreSQL hem kurumsal hem de bireysel olarak dilediğiniz yerde gönül rahatlığıyla kullanabileceğiniz en gelişmiş açık kaynak veri tabanı yönetim sistemidir. Üstün yetenekleri, kararlı yapısı, esnek ve güçlü mimarisi ile birlikte günümüzün yüksek bütçeli veri tabanlarının (Oracle, MS SQL Server) kurumlara sunduğu birçok teknik özelliği bünyesinde barındırmaktadır. Veri tabanı dünyasındaki saygınlığı destekler nitelikte, en gelişmiş açık kaynak kodlu veri tabanı olarak slogan haline gelmiş tanımı ile PostgreSQL, 2019’da birinciliği MySQL’e kaptırsa da 2017’den beri 3 kez (2017,2018,2020) Engines (https://db-engines.com)” tarafından yılın veri tabanı seçilmiştir.

PostgreSQL’in her geçen yıl RDBMS yazılımları arasında en üst ligde yer almasının nedeni sizlerin de tahmin edebileceğiniz üzere, arkasındaki muhteşem topluluk ve konusunda oldukça iyi firmaların desteğidir. Çoğunluğu PostgreSQL için tamamlayıcı veya destekleyici ürün geliştiren veya danışmanlık hizmeti veren kuruluşlar olmakla birlikte son zamanlarda Bulut Bilişim çözümleri sağlayan Amazon Web Services (AWS / RDS for PostgreSQL), Microsof Azure (Citus eklentisi ile Azure Database for PostgreSQL) ve Google Cloud (GCP / Cloud SQL for PostgreSQL) gibi kuruluşlarda PostgreSQL’i oldukça fazla desteklemektedir. Her ne kadar 3 büyük Bulut Bilişim şirketi de PostgreSQL veri tabanına destek konusunda oldukça cömert davransa da Microsoft’un 2019 yılında Citus Data’yı bünyesine katmasıyla PostgreSQL tarafındaki desteği bir adım öne çıkıyor.

Bu nedenle veri tabanı dünyasındaki en yeni teknolojilere çok hızlı adapte olan agresif bir versiyon çıkarma politikasına sahiptir. Rakiplerinin aksine her sene major bir versiyon çıkaran PostgreSQL’in sürümleri ile ilgili detaylı bir yazıyı yakın bir zamanda sizlerle paylaşmayı planlıyorum.

Tarihçe

Dilerseniz ilk olarak günden güne daha çok tercih edilen PostgreSQL’in veri tabanı dünyasında ne anlam ifade ettiğine geçmeden önce, belki defalarca kez okuduğunuz bu hızlı gelişimin tarihçesini, hazırladığım görsel üzerinde inceleyebilirsiniz.

Resim 1

Ingres projesinin zaman içerisindeki gelişimi ve ortaya çıkmasına öncü olduğu veri tabanları ile kısa bir bilgiyi aşağıdaki grafikte bulabilirsiniz.

Resim 2

Son olarak detaylarını daha sonraki yazılarımda paylaşmayı planladığım güçlü özelliklerin birkaçını belirtmeden geçemeyeceğim.

Genel Özellikler

  • Platform bağımsız kullanım
  • Ücretsiz lisans ve açık kaynak kod
  • Güçlü topluluk ve kurum desteğine rağmen tamamen bağımsız yönetim yapısı
  • Kararlı ve güçlü mimari

Güçlü Teknik Özellikler

  • ACID (Atomic, Consistency, Isolation, Durability) uyumluluğu
  • Zengin veri tipi desteği
  • NoSQL desteği (JSON, JSONB, HStore veri tipi ve JSON için özel operatör ve fonksiyonlar)
  • Konum tabanlı servisler ve coğrafi bilgi sistemleri için GIS altyapısı
  • Zengin veri tabanı programlama dil seçeneği (Java, Python, Go, .NET, PHP, C vb.)
  • Güçlü replikasyon altyapısı

Görüşmek dileğiyle…

Kaynakça: http://letuslearnpostgresql.blogspot.com/2009/08/history-of-postgresql.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *