SQL Server Reporting Services (SSRS) Kurulumu [Kolay&Hızlı Kurulum]
SQL Server Reporting Services (SSRS) Microsoft’un sunmuş olduğu raporlama çözümlerinden birisidir. Kurulum, kullanım ve rapor oluşturması oldukça basittir. Çok fazla karmaşası yoktur. Power BI kadar kapsamlı olmasa da kobiler ve küçük işletmeler SSRS’i çok fazla kullanmaktadır. Olabildiğince en kısa ve en sade yöntem ile kurulumu adımlandırmaya çalışacağım.
Öncelikle SSRS’in çalışması için SQL Server’a kesinlikle ihtiyaç duyulmaktadır. SQL Server olmadan SSRS’i çalıştıramazsınız. SQL Server kurduğunuzu varsayarak devam ediyorum. Eğer SQL Server kurmanız gerekiyorsa bu yazıma göz atabilirsiniz.
SQL Server kurulum dosyası açtığınızda Installation sekmesinden – Install SQL Server Reporting Services’e tıklarsanız sizi SSRS Toolunu download edebileceğiniz sayfaya yönlendirecektir. Alternatif olarak buraya tıklarsanız Resim 2’deki Download sayfasına sizi yönlendiricek linki ekliyorum.
Download sayfasından Resim 2’de işaretli alandan SSRS Tool’unu indirebilirsiniz.
İndirme işlemi tamamlandığında tıklayarak kurulum adımlarına devam edebiliriz.
Install Reporting Services tıklayarak sonraki adıma geçiyoruz.
Ben bu kurulum için Developer sürümünü tercih ettim. Sahip olduğunuz lisansınız varsa lütfen ilgili alana giriş yaparak kuruluma devam ediniz. Ticari bir kullanımınız varsa lütfen ücreti mukabili lisans edininiz. Ya da kısıtlı sürüm olan Express sürümünü kullanabilirsiniz.
Lisans koşullarını onayladıktan sonra sonraki adıma geçiniz.
Servisi seçtikten sonra sonraki adıma ilerleyiniz.
Kurulumu gerçekleştireceğimiz dizini belirtebilirsiniz. Ben varsayılan dizin ile birlikte kurulum yapmaya devam edeceğim.
Bu ekranı görüyorsanız SSRS kurulumu tamamlandı. Artık konfigurasyonları gerçekleştirebiliriz.
Kurduğumuz SSRS servisine bağlanmamız gerekiyor. (Bir sunucuda birden fazla SSRS servisi varsa bu alanda hangisine bağlanacağınızı belirtmeniz gerekir.)
SSRS servisini hangi kullanıcı ile çalıştıracağınızı bu alanda belirtebilirsiniz. Ben varsayılan kullanıcı ile devam edeceğim.
Raporlarımızı yayınlayacağımız adres yapılandırmasını buradan gerçekleştiriyoruz. Http ,Https ve Port ayarlarını belirtebilirsiniz. Ben bu alanı da varsayılan değerlerde tutuyorum. Apply diyerek bu adımı tamamlayı unutmayınız.
SSRS’in hangi SQL Server sürümüne hangi kullanıcı ile bağlanacağını belirtmeliyiz. Change Database butonuna tıkladıktan sonra bir pencere açılacak. Sonrasında,
SSRS için yeni bir veri tabanı oluşturacağımızı belirtiyoruz. Daha önce kullandığınız eski bir SSRS sürümüne ait veri tabanı varsa 2. kutucuğu işaretleyerek terfi işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
SQL Server ismi ve erişim için kullanıcı bilgilerini giriyoruz. “Test Connection” adımına tıklayarak bilgilerimizin doğruluğunu test etmekte yarar var.
Oluşturacağımız veri tabanı adını belirtiyoruz. Ben bana önerilen ismi kullanarak ReportServer isminde veri tabanı oluşturulmasını sağlayacağım.
SSRS SQL Server’a hangi kullanıcı ile bağlantı sağlanacağını bu alanda belirtiyoruz. Ben bu alanı da varsayılan olarak bırakıyorum.
Bizden istenilen tüm bilgileri doldurduk. Next’ tıklayarak girdiğimiz bilgiler dahilinde konfigurasyonların tamamlanmasını bekliyoruz.
Bilgilendirici ekranda bir sorun olmadığını teyit ettikten sonra ekranı kapatıyoruz.
Raporlarımıza Web Portal’dan erişebilmek adına özel bir dizin belirliyoruz. Kurulum esnasında en çok takınılan nokta burası. Applye butonu hafif soluk bir renkte gözüktüğü için tıklamayı unutabiliyoruz. Apply’e tıklamayı unutmayınız. 🙂
Raporlarımızı E-mail olarak göndermek istiyorsak bu alanı doldurmalısınız. Ben mail olarak göndermeyeceğim için bu alanı doldurmadan devam ediyorum.
SSRS üzerinde yer alan raporları dışarıdan çekerek kullanmak isterseniz bu alanı doldurabilirsiniz.
Ayrıca tüm konfigurasyonlarını yedekleyebilirsiniz. Yedekleme sonrası başka bir sunucuya kurulum gerçekleştirmek istediğinizde bu konfigurasyonları yedekten dönerek tüm ayarların aynı kalmasını sağlayabilirsiniz. Kurulum tamamlandıktan sonra ayarları yedeklemek daha akılcı olacaktır.
Raporlarınızın çıktılarını disk üzerinde ya da Network üzerinde yer alan bir alanda konumlandırmak için gerekli izinlere sahip kullanıcıyı buradan tanımlayabilirsiniz.
Power BI ile birlikte Hibrit bir yapıda çalışmak isterseniz bu alana Power BI hesabınızla giriş yaparak entegrasyonu tamamlayabilirsiniz. Kurulum ve konfigurasyonları bu ekranla birlikte tamamen bitirmiş olduk.
Artık raporlarımızın yayınlandığı linkten SSRS’e erişim sağlayabilir rapor oluşturup yayımlayabilirsiniz. Kullanıcı adı parolamız ile giriş sağlıyoruz. Erişim linkini bilmiyorsanız Web Portal URL Sekmesinden Resim 20’den Web Portal linkine erişebilirsiniz.
Ana dizine erişim sağladık. Artık dosya oluşturabilir, raporlarınızı tanımlayabilir ihtiyaçlarınıza göre kullanıcı yetkilendirmesi gerçekleştirebilirsiniz.
Ayrıca göz atmak isterseniz SSRS Avantaj ve Dezavantajlarını okuyabilirsiniz.