Power BI Desktop Excel’den Veri Aktarımı

Power BI masaüstü uygulamasında datanızı analiz edebilmek için bağlanabileceğiniz veri kaynaklarından birisi Excel dosyalarıdır. Aktarılmak istenen excel dosyasındaki verilerin tablo biçiminde oluşturulmuş olmasına dikkat edilmelidir.

Masaüstü uygulamanızı açtıktan sonra Home sekmesi altında Get Data > Excel yolunu takip ederek, veri kaynakları arasından bağlamak istediğiniz excel dosyasını seçebilirsiniz.

Resim 1

İlgili adresteki dosyanızı seçtikten sonra, yükleme aşamasında aşağıdaki ekran karşınıza gelecektir. Bu ekranda sol tarafta yüklenen excelin sayfalarını göreceksiniz. Raporunuza yüklemek istediğiniz sayfaların kutucuklarını işaretleyerek, kullanmak istemediğiniz verileri raporun dışında tutup performansınızı arttırabilirsiniz. 🙂

Verileri yüklemeden önce tablolarda düzenleme yapmak istiyorsanız “Transform data” ile, istemiyorsanız doğrudan “Load” ile ilerleyebilirsiniz.

Resim 2

Dosya yükleme işi tamamlandıktan sonra Power BI Desktop’ta datanızı şekillendirmeye hazırsınız.

Ekranın solunda bulunan Data sekmesine gelirseniz, sağ taraftaki ekranda sayfa isimleri arasında geçiş yaparak yüklediğiniz sayfaların önizlemesini görebilirsiniz.

Resim 3

Düzenleme işi bitip dashboardlarınızı oluşturduktan sonra, Power BI Desktop uygulamasına bağladığınız Excel dosyasında aşağıdaki değişiklikler olabilir:

  • Excel içerisine belirli periyotlarla güncel data ekleniyor olabilir.
  • Excel dosya adresi değişmiş olabilir.
  • Excel dosya adı değişmiş olabilir.

Eğer raporunuzu bağladığınız excel içerisindeki data güncelleniyorsa, bunu raporunuzda da güncellemek için Home sekmesi altında bulunan “Refresh” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Dosya adresleri ve dosya isimlerinde hiçbir değişiklik olmaması kaydıyla, Power BI’a bağlı excel dosyasına ulaşılır ve rapordaki data güncellenir.

Resim 4

Ancak eğer dosyanın adı veya dosya adresi değiştiyse, PowerBI’da excelin bağlı olduğu datapath’i de güncellemek gerekmektedir. Bunun için yine Home sekmesi altında Transform Data > Data Source Settings adresine giderek yeni dosya adresimizi güncellememiz gerekmektedir.

Resim 5

Gelen ekranda “Change Source” seçilmelidir.

Resim 6

Gelen ekranda “Browse” seçeneği ile yeni dosya adresi bulunup güncellenir.

Resim 7

Power BI desktop içerisinde bulunan her veri kaynağı veya sorgu değişikliklerinde aşağıdaki uyarıyı verecektir, “Apply changes” diyerek güncellemenizi tamamlayabilirsiniz.

Resim 8

En kolay yolu ile çalışmak istenilen excel veri kaynağının Power BI’a aktarılmasını anlatmaya çalıştım, sorularınız ve önerileriniz olursa yorumlarda görüşmek üzere. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *