PowerApps DB için Azure SQL Database Bağlantısı

Merhaba,

Bu yazıda PowerApps’te geliştirmek istediğimiz uygulama için Azure Portal’da kendi yarattığımız SQL Database ve seçtiğimiz her bir Table’a bağlanmayı çalışacağız. Bu çalışma sayesinde, bulut üzerinde sakladığımız ve yönettiğimiz verilerle otomatik senkronize çalışan bir uygulama çözümü geliştirmeyi öğrenmiş olacağız.

Bu bağlantıyı kurmak için ilerlemeden önce, tamamlamamız gereken adım Azure üzerinde bağlı olduğumuz Resource Group içerisinde bir SQL Database oluşturmak. Bu konuda Burçin Mutioğlu arkadaşımızın ” Azure Portal’da Azure SQL DB Oluşturmak | SQL Ekibi ” isimli makalesini detaylı okuyabilirsiniz. 🙂

Aşağıda Görsel 1’de göreceğiniz üzere, “C-DB-Demo” isimli Database’imi yine kendim oluşturduğum örnek “mysqlsampleserver” isimli server üzerine kurdum.

Database’imizi oluşturduktan sonra, sol taraftaki Query Editör sekmesinden istediğimiz düzenlemeleri yapacağımız ekrana geçmek için, DB için seçtimiz admin ve şifresi ile giriş yapıyoruz.

Görsel 1

Kısa bir not olarak, Database kurarken Additional settings bölümünde Sample Database seçildiği zaman, Azure üzerinde örnek kayıtlı bir DB yaratmış oluyoruz. Dolayısı ile bu ekrana giriş yaptığımızda Azure’un bize sunduğu örnek DB Table listesinden kendimize uygun bir tanesini seçerek kendi uygulamamız için data tablomuzu seçebiliriz.

Aşağıdaki Görsel 2’de göreceğiniz gibi, SalesLT.Product Table üzerindeki verilere bağlanmayı seçeceğim.

Görsel 2

İlk seçenek olarak karşımızdaki ekranın sol tarafında bulunan Power Platform ögeleri arasından PowerApps’e bağlanarak ilerleyeceğiz.

Görsel 3

Bu geçiş ekranı ile doğrudan PowerApps anasayfasına yönlendirilmiş olacağız. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, sayfada Pop-Up Block ayarının kapalı olması gerekmektedir. Eğer Pop-Up’lar engellenirse bu PowerApps ana ekranına yönlendirme çalışmayacaktır.

Karşımıza gelen PowerApps ana ekranı üzerinden Azure Portal DB erişimini sağlayacağız. Aşağıda Görsel 4’te gördüğümüz PowerApps ana sayfasında, datamızı bağlaycağımız kaynaklar arasından SQL Server seçiyoruz.

Görsel 4

Burada iki yoldan ilerleyebilriz:

Bunlardan ilki, Görsel 5’te gördüğümüz ekranda, oluşturduğumuz Server ve Database isimlerini manuel girerek ilerlemek.

Görsel 5

İkincisi ise, Azure Portal üzerinden oluşturduğumuz DB bağlantılarını etkinleştirdiğimiz için, karşımıza Görsel 6’da gördüğümüz Azure üzerinden otomatik gelen DB listesini seçerek ilerlemek. İlgili DB içinden istediğimiz tabloyu seçip Connect butonu ile bağlanabiliriz.

Görsel 6

Bu adımlar sonrası, bulut üzerindeki veri ile geliştirmek istediğimiz uygulama için gerekli bağlantıları tamamlamış bulunuyoruz. Artık aşağıdaki Görsel 7’de karşımıza gelen ekranda istediğimiz dizaynı çalışabiliriz.

Sol tarafta bulunan Insert modülü ile ihtiyacımız olan elementleri ekle/çıkar yapabiliriz.

Sağ tarafta bulunan Editör sekmesinde seçtiğimiz her bir elementin özellik ayarlarını yapabiliriz.

Ortada gördüğümüz önizleme ekranında elementlerimizin şablon üzerindeki yerleşimini / planlamasını yapabiliriz.

Sağ üst tarafta bulunan Oynat/Play sembolü ile, geliştirdiğimiz uygulamayı Run ederek uygulamayı simüle edebiliriz.

Görsel 7

Burada değerli olan şey, birbirini besleyen dinamik bir sistem entegre ederek yaşayan bir uygulama geliştirmiş olmak , aradaki veri işleme ile bir çok manuel prosesi elimine ederek veri işlemeyi hızlandırmak, problemlere daha hızlı ve basit çözümler geliştirebilmektir.

Fikirleriniz ve sorularınız için yorumlarda görüşmek üzere 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *