Power BI Desktop Üzerinden Google Sheets Verilerine Bağlanma
Verilerimizi bazen analiz etme tek başına yeterli olmaz. Çeşitli grafikler ve görselleştirme ile verilerimizi daha anlamlı hale getirerek , kolaylıkla anlaşılması sağlanmalıdır. Microsoft’un geliştirdiği Power BI bu konuda inanılmaz kolaylıklar ve bilgi sunan bulut tabanlı iş zekası yazılımıdır.
Power BI’da bulunan en önemli özelliklerden biri veri çekme kolaylığıdır. Birçok platformdan veri çekme olanağı sağlamaktadır, örnek olarak Google Sheets üzerinden nasıl veri çektiğimizi birlikte inceleyelim;
Power BI Power Query Desktop’tan Google Sheets bağlanmak için gerekli adımları izleyelim:
- Veri al alanından Google Sheets arayın ve seçin.
2. Google Sheets URL girmeniz istenir.
3. Bu adımda ise Google Sheets’in bağlayıcısı olan Google hesabı üzerinden bağlanıp, devam etmek için Oturum Aç’ı seçin.
4. Tarayıcı penceresinde Google ile oturum aç görüntülenir. Google hesabınızı seçip Power BI Desktop’a bağlanmayı onaylayın.
5. Onayladıktan sonra devam etmek için Bağlan’ı seçin.
6. Bağlantı başarıyla gerçekleştikten sonra veriler görüntülenir. Görüntülenen verilerinizi seçin. Seçilen verileri Power Ouery’de Verileri Dönüştür özelliğinden verilerinizi düzeltebilirsiniz. Düzenlediğimiz verileri raporlamak artık çok daha kolay hale gelmiş bulunmakta.
Bir çok platformda raporlama yapmak mümkün ancak etkili bir raporlama yapmak için Power BI birçok farklı araç ve özellik sunar. Bu araçlar ve özellikler verilerinizi anlamak ve anlaşılır hale getirmek için sektörün önemli sunucularından biridir. Google Sheets üzerinden aldığımız verilerle nasıl raporlama yapılır hangi özellikler bulunur birlikte adım adım bakalım:
Raporlamaya başlamadan önce Power BI özellikleri şunları içerir:
Filtreleme: Verilerinizi filtreleyerek, belirli kriterlere göre analiz etmenizi sağlar.
Grafikler: Verilerinizi görselleştirmenizi sağlar. Grafikler, verilerinizi daha anlaşılır hale getirir.
Tablolar: Verilerinizi tablolar halinde göstermenizi sağlar. Tablolar, verilerinizi daha kolay okunabilir hale getirir.
Özet Tabloları: Verilerinizi özetleyerek, anahtar kriterleri gösterir.
Hesaplamalar: Verileriniz üzerinde hesaplamalar yapmanızı sağlar. Örneğin, belirli bir zaman dilimi içindeki ortalama satışları hesaplayabilirsiniz.
Yukarıda görmüş olduğunuz Power BI ara yüz ekranında Data(Veri) bölümünde görüldüğü üzere veri tablomuzun kolonları bulunmaktadır. Visualizations(Görselleştirmeler), Build visual kısmında bulunan grafikler, tablolar, haritalar vb. özellikleri Values(Değerler) alanına verilerinizin bulunduğu kolonlardan eklemeler yaparak raporlama oluşturabilirsiniz. Aynı zamanda Filters(Filtreler) kısmından filtreleme işlemleri yaparak istediğiniz sorulara cevap verebilirsiniz.
Google Sheets ara yüz ekranından aldığımız verileri gördüğünüz grafikler, tablolar, görseller yukarıda bahsetmiş olduğum işlemlerden geçmiş olup Visualizations(Görselleştirmeler), Build visual kısmında verilere, istenilen sorulara karşın düzenlenip, Format visual kısmında tasarlanarak özelleştirilmiştir.
Power BI özelliklerini incelemeye devam edeceğiz. Faydalı olmasını dilerim.
Kaynaklar
https://learn.microsoft.com/tr-tr/power-query/connectors/google-sheets
https://learn.microsoft.com/tr-tr/power-bi/report-server/quickstart-create-powerbi-report