Azure Kaynak Grupları – Azure Resource Group

Azure platformu ikinci versiyonu olan Kaynak Yönetim Modeli (Azure Resource Manager (ARM)) üzerine inşa edilmiştir.

Microsoft Azure’da bugüne kadar iki farklı mimaride kaynak grubu oluşturma ve yönetimini desteklenmektedir.

  1. Klasik Mimari – Classic Model  yada Azure Service Management (ASM)  manage.windowsazure.com arayüzünden erişilir.
  2. Resource Manager – Azure Resource Manager (ARM) – portal.azure.com arayüzünden erişilir.

Resource Manager Mimarisi ile yönetim yeni nesil Azure ARM Portal ( portal.azure.com) üzerinden gerçekleşir. Fakat yeni nesil azure portalı ile hem eski v1 olan klasik mimari hem de yeni nesil ARM kaynaklarının yönetimini yapabilirsiniz.

Azure Resource Manager (ARM) de kendi içerisinde iki kısımdan oluşur.

  1. Resource Group
  2. Resource Group Template

Resource Manager Mimarisi ile Azure’da açılan her nesne bir kaynak (resource) olarak işlenir ve resource group’lar tamamen ücretsizdir. ARM Kaynak grupları ve içerisindeki kaynakların oluşturulması, yapılandırılması, yönetilmesi ve silinmesine ilişkin tüm işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlayan yönetim katmanıdır.

Resource Group, Azure Resource Manager mimarisi içerisinde kaynakları mantıksal ve yönetimsel olarak gruplandırmak için kullanılan kapsayıcılara verilen isimdir. Kullanım gruplarınıza göre (development, test, production fark etmeksizin ) projenize ya da yetkilendirilen departman adına göre kaynak gruplarının ayrıştırılmasını sağlayıp yönetimini gerçekleştirebilirsiniz.

Unutmamalısınız ki her kaynak bir kaynak grubuna bağlı olmak zorundadır. Kaynak grubu içerisinde farklı veri merkezlerindende ki kaynakları içerebilir ve bir kaynak grubunun sildiğiniz taktirde o kaynak grubunun içerisindeki tüm kaynaklarda silinecektir!

Kaynak grubu sayesinde  kullanabileceğiniz özellikler ise aşağıdaki gibidir.

  • Role Based Access Control: Tanımladığınız role bazında Azure Resource Group’lara yetki verebiliyorsunuz. Örnek vermek gerekirse, bilgi işlem adına oluşturduğunuz bir kaynak grubunun içerisinde yer alan kaynaklara yetkisi olmayan bir kimse ulaşamıyor.
  • Kaynakların etiketlenmesi (Tag) : Tanımlanan kaynak grubuna etiketlendirme yapıp yönetimsel olarak hatırlatıcı etiketler tanımlayabilirsiniz.
  • Azure Tüketim ve Faturalandırma Yönetimi : Fiyatlandırma herkesin en çok ihtiyaç duyduğu bir kısımdır. Hangi kaynak grubundan ötürü ne kadar bir bedel ödediğinizi görebilmenizi ve yönetmenizi sağlayabilirsiniz.
  • Resource Locks : Kaynakların yanlışlıkla silinmesininin önüne geçebilirsiniz.
  • Audit Logs : Kaynak gruplarına uyguladığınız yetkilendirmelerin audit loglarını görebilirsiniz.

DMC Bilgi Teknoljoileri
Çağlar ÖZENÇ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *