PowerApps giriş ve Google Drive dosya bağlantısı
Merhaba,
Microsoft Power Platform uygulamalarından birisi olan PowerApps, manuel yürütülen prosesleri otomatikleştirmek için şirketler tarafından tercih edilen uygulamalardan birisidir. PowerApps sayesinde şirket içi uygulamalarımızı, dışardan başka kaynaklara ya da sistemlere ihtiyacımız olmadan çok daha pratik hale getirebiliriz. Excel, SQL, One Drive, Google Drive ve daha bir çok online data kaynağına bağlanabilen bu uygulamalar, hem cep telefonuna PowerApps uygulamasını indirerek, hem de Web Portal üzerinden erişilip kullanılabilir.
Google Drive üzerinde kayıtlı bir excel dosyasına bağlı basit bir uygulama nasıl çalışır aşağıda inceleyelim.
Bahsedilen arayüzleri kullanabilmek için bir şirket kuruluş hesabı kullanıyor olmak gerekmektedir.
PowerApps Home Page sayfasına gidelim.
Home > Start from data > Other data sources bölümünden ekleyerek Google Drive’a bağlanalım.
Daha önceden Google Drive üzerine database olması için yüklediğimiz basit bir excel tablosunu seçelim.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu, excel içinde hazırladığımız datanın mutlaka Table formatında olması gerekmektedir. Eğer Table formatında bir data algılamazsa PowerApps istediğiniz veriye ulaşamayacaktır.
Drive’a yüklenmiş 4 sütundan oluşan ve Table formatındaki excel data dosyası:
Datayı aktardıktan sonra karşımıza uygulama formatında gelen ana ekranı görmekteyiz. Data üzerinden oluşturulan uygulamalarda sol tarafta görülen BrowseScreen1, DetailScreen1 ve EditScreen1 ekranları default olarak gelmektedir.
İsimlerinden anlaşılacağı gibi;
BrowseScreen : Ana ekranda arama yapılabilir, veriler yenilenebilir ve Sort edilebilir, (+) tıklayarak yeni veri eklenebilir.
DetailScreen: Ana ekrandan seçilecek herhangi bir veri satırına ait detayların görüldüğü ekrandır. Bu ekran açıldığında seçilen veri satırı düzenlenebilir veya silinebilir.
EditScreen: Düzenlemek için seçilmiş veri satırında değişikliğin yapıldığı ekrandır.
Sağ üstte bulunan ok sembolü ile gösterilmiş Run etme butonuna basarsak ya da kısaca klavyede F5’e basarsak, çalışma önizlemesi moduna geçebiliriz. Burada uygulamada istediğimiz fonksiyonları test edebiliriz.
Sağ üstte bulunan (+) tuşuna basarak yeni bir satır ekleyelim.
Doldurduğumuz ekranı yine sağ üstte bulunan tik sembolü ile kaydedelim. Eklediğimiz yeni verinin ana sayfada en alt satıra geldiğini görüyoruz.
Drive üzerindeki veri dosyamızı açarsak, uygulamada yaptığımız değişikliğin burada da güncellendiğini görüyoruz.
Şimdi eklediğimiz yeni veriyi, yine sağ üstte bulunan kalem sembolü ile gösterilmiş Düzenle butonuna basarak değiştirelim.
Yine aynı şekilde yaptığımız değişiklik Drive üzerindeki data dosyamızda da güncellenmiştir.
En basit hali ile PowerApps ile yapılabilecek projelerin çok çok çok küçük bir parçasını görmüş olduk. Kendi proseslerimize uyarladığımızda dışarıdan bir hizmete ihtiyaç olmadan şirket içi pek çok alanda kullanılabilir.
Sorularınız ve önerileriniz için yorumlarda görüşmek üzere 🙂