Microsoft Azure Portalı Kullanarak Bir Linux Sanal Makinesi Oluşturma #1

Merhabalar, sizlere bu yazımda Azure Portalı Kullanarak Bir Linux Sanal Makinesi Oluşturma ve kurulum sürecinden bahsedip ardından da portal üzerinden uygulamasını göstereceğim.

Bir önceki yazılarımda bir çok servis hakkında giriş yapıp kurulum süreçlerinden bahsetmiştim şimdi ise arkadaşlardan gelen talep üzerine Linux Sanal Makinesi oluşturma ve Azure’da sanal makine oluştururken değerlendirmeniz gereken seçenekler hakkında bilgi edineceksiniz.

Azure ‘da Linux çalıştırma

Azure’da Linux tabanlı sanal makineler oluşturmak kolaydır. SUSE, Red Hat ve Ubuntu gibi popüler Linux dağıtımları için önceden oluşturulmuş görüntüleri kullanarak sanal makine oluşturabilir veya kendi Linux dağıtımınızın bulutta çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Azure Sanal Makine Oluşturma

Microsoft Azure Market de işletim sistemlerini ve belirli senaryolar için sık kullanılan yazılım araçları içeren önceden yapılandırılmış görüntüler sunmaktadır.

Linux Sanal Makinede Kullanılan Kaynaklar

Azure’da Linux sanal makineyi oluştururken, sanal makineyi barındıracak kaynakları da oluşturursunuz. Bu kaynaklar birlikte çalışarak bir bilgisayar sanallaştırır ve Linux işletim sistemini çalıştırır. Bu kaynaklar mevcut olmalıdır (sanal makine oluşturma işlemi sırasında seçilebilir) ile oluşturulabilir:

  • CPU ve bellek kaynakları sunan bir sanal makine
  • Sanal sabit diskleri barındıracak Azure Depolama hesabı
  • İşletim sistemini, uygulamaları ve verileri barındıracak sanal diskler
  • VM’yi diğer Azure hizmetlerine veya şirket içi donanımınıza bağlamak için bir sanal ağ (VNet)
  • VNet ile iletişim kurabilmek için ağ arabirimi
  • İsteğe bağlı olarak VM’ye erişebilmeniz için bir genel IP adresi

Diğer Azure hizmetlerinde olduğu gibi Sanal Makine için (ve isteğe bağlı olarak kaynakların yönetim için gruplandırılması adına) bir Kaynak Grubu seçmeniz gerekir. Yeni sanal makine oluşturduğunuzda mevcut kaynak grubu kullanılabilir veya yeni bir kaynak grubu oluşturabilirsiniz.

Sanal Makine Görüntüsünü Seçme

Sanal makineyi oluştururken almanız gereken ilk ve en önemli kararlardan biri görüntüyü seçmektir. Görüntü, Sanal makineyi oluştururken kullanılan şablondur. Bu şablonlar bir işletim sistemi ve genellikle geliştirme araçları veya web barındırma ortamları gibi diğer yazılımları içerir.

Fiziksel makinelerin nasıl belirli bir miktarda belleği ve CPU gücü varsa, sanal makinenin de vardır. Azure, farklı fiyat noktalarında farklı boyutlarda Sanal Makineler sunar. Seçtiğiniz boyut Sanal Makinelerin işlem gücü, bellek ve maksimum depolama kapasitesini belirler.

Bir sonraki adımda ise depolamayla ilgili kararları vermeniz gerekir. İlk olarak disk teknolojisini seçebilirsiniz. Seçenekler geleneksel tabaklı sabit disk sürücüsü (HDD) ve daha modern olan katı hal sürücüsüdür (SSD). Satın aldığınız tüm donanımlarda olduğu gibi SSD depolamanın maliyeti daha yüksektir ancak performansı da daha iyidir.

İlginç özelliklerden biri, gerçek bir diskten VHD görüntüsü oluşturmaktır. Bu sayede şirket içi bilgisayarda var olan bilgileri kolayca buluta geçirebilirsiniz.

Bu yazımda Azure portalını kullanarak bir Linux Sanal Makine oluşturmayı öğrendiniz. Bir sonra ki yazıda sanal makinenin genel IP adresine bağlandınız ve sanal makineyi bir SSH bağlantısı üzerinden yönetirizi daha detaylı açıklayacağım.

SSH’nin sanal makinenin işletim sistemi ve yazılımlarıyla etkileşim kurmamıza, portalın ise sanal makine donanımını ve bağlantısını yapılandırmamıza imkan tanıdığını öğreneceğiz. Ayrıca, komut satırı veya betik oluşturulmuş bir ortam tercih edilirse PowerShell veya Azure CLı ‘yi de kullanacağız.

Bu yazımda yararlandığım tek ve en iyisi olan microsoftun paylaştığı dokümandır. Öğrendiğimi pratik ve teoride uygulama yaparak sizlere aktarmaya çalıştım sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *