Azure Storage Kurulum & Konfigürasyon

Azure Blob Storage Microsoft Azure bulut hizmet platformu içerisinde yer alan depolama hizmeti veren bir çözümdür. Çok büyük miktarlarda veriyi barındırabilen bir yapıya sahiptir. Video, resim, metin gibi çok farklı kategorilerdeki verilerinizi saklayabilirsiniz. Verilerinizi veritabanı yönetim sistemlerindeki gibi belirli bir kalıp ve şekle sokmadan yapılandırılmamış her türlü verileriniz için kullanabilirsiniz. Bu yazımda ise Azure Blob Storage kurulumuna değinmeye çalışacağım.

Resim 1

Azure Portal’ımıza giriş yaptıktan sonra tüm hizmetlerin yer aldığı ekrana geçiş yapıyoruz.

Resim 2

Hizmetlerin bulunduğu ekranda “Storage Accounts’a” tıklayarak giriş yapıyoruz. Eğer Storage Account hizmetini bulamaz iseniz arama çubuğuna yazabilirsiniz.

Resim 3

“Create” tıklayarak kurulum detaylarının yer aldığı ekrana giriş sağlıyoruz.

Resim 4

Project Details

Subscriptions: Bu kısımda Subscriptions alanında Azure üzerinde kullanacağımız Subscription seçme işlemini gerçekleştiriyoruz. Şirket yada şahsi kullanımlarınız için hesabınızda birden fazla subscription tanımlı olabilir. Blob Storage üzerinde kullanım detaylarının hangi Subscription’a fatura edileceği belirlemiş oluyorsunuz.
Resource Group: Subscription içerisinde tanımladığınız Resource Group belirlemesini bu alanda gerçekleştiriyorsunuz. Şirket yada birim bazlı bir tanımlama yada gruplama yapmış iseniz kullandığınız hizmeti bir nevi kategorileştirmiş oluyorsunuz.

Instance Details

Storage Account Name: Açacağınız hizmet için bir isim belirliyorsunuz.
Regions: Microsoft Azure’ın hangi Datacenter’ında barındırılacağını belirlemiş oluyorsunuz.
Performance: Depolama hizmetinin performansını belirteceğiniz alandır. Standart seçeneği daha çok genel kullanım amacı taşırken Premium seçeneğinde ise daha hızlı I/O alabileceğiniz daha düşük gecikme değerlerine sahip bir hizmet almış oluyorsunuz.
Redundancy: Çoğaltma stratejinizi seçebilirsiniz. Çoğaltma, depolama hesabınızdaki verilerin çoğaltılması farklı Region’lara bir kopyasının iletilmesi için tercih ettiğiniz stratejiyi ifade eder ve bu hesabın yüksek erişilebilirliğini artırır. Çoğaltma, ihtiyaçlarınıza dayalı olarak birkaç strateji sunar:

  • Locally-redundant storage (LRS): Verilerinizi tek bir veri merkezinde üç farklı fiziksel konumda saklar. Bu, verilerinizin birden fazla sunucu üzerinde çoğaltıldığı anlamına gelir ancak Datacenter’da bir afet durumu oluşur ise, örneğin bir yangın veya felaket durumunda, verileriniz kaybolabilir. Bu seçim en ekonomik seçim olsa da en düşük erişilebilirliği sunar ve kritik veriler için önerilmez.
  • Zone-redundant storage (ZRS): Verilerinizi bir bölge içindeki birden fazla veri merkezine dağıtarak saklar. Verilerinizi aynı bölge içerisinden birden fazla veri merkezine senkron olarak kopyalar, bu da verilerinizin bir yerine üç farklı fiziksel konumda çoğaltıldığı anlamına gelir. GRS çoğaltmaya göre daha az koruma sağlasa da, LRS’ye göre çok daha güvenli bir seçenektir.
  • Geo-redundant storage (GRS): Verilerinizi LRS kullanarak aynı fiziksel konumda üç kez kopyalar ve daha sonra verilerinizi aynı yerel bölgede ayrı bir ikincil bölgedeki tek bir fiziksel konuma asenkron olarak kopyalar. Kritik veriler için bölgeler arası çoğaltılması önerilir. Bu yüzden bu seçenek önceki ikisine göre yüksek erişilebilirlik sunar.
    Not: Depolama hesabınız verileri bir bölge içinde çoğalttığında bu senkron olarak yapılır. Bölgeler arasında çoğaltma yaptığında ise bu asenkron olarak yapılır.
  • Geo-zone-redundant storage (GZRS): ZRS ve GRS’nin avantajlarını birleştirir. Veriler, birincil bölgedeki birden fazla veri merkezine yayılarak ve ayrıca başka bir coğrafi bölgedeki veri merkezlerinde saklanarak korunur. Bu, hem bölgesel dayanıklılığı hem de bölge içinde dağıtılmış yedeklemeyi sağlar.
Resim 6

Network Connectivity

  • Enable public access from all networks: Depolama hesabınızı her türlü ağdan erişilebilir bir hesap olarak ayarlamanıza olanak tanır.
  • Enable public access from selected virtual networks and IP addresses: Depolama hesabınızı belirttiğiniz Azure sanal ağlarına erişilebilir hale getirir.
  • Disable public access and use private access: Özel bir bağlantı aracılığıyla erişilebilen bir depolama hesabı oluşturmanıza izin verir.

Eğer depolama hesabınıza herhangi bir yerden erişmek isterseniz, ilk seçeneği seçersiniz. İkinci seçeneği, sadece güvendiğiniz sanal ağlara erişilebilir yapmak için seçersiniz. Üçüncü seçeneği ise tamamen erişim kapatarak sadece Azure Portal üzerinden kullanabilirsiniz.

Resim 7

Recovery

Blob Storage üzerinde silinen nesnelerin geri getirilmesi konusu Recovery başlığında yer almaktadır.

Enable soft delete for blobs: Bloblar üzerinden data silindiği zaman 1 hafta boyunda geri dönüşüm kutusundan çağrılabilir.

Enable soft delete for containers: Silinmek üzere işaretlenen bir Container’ın kalıcı olarak silinene kadar devam edeceği gün sayısını ayarlayabilirsiniz.

Enable soft delete for file shares: Silinmek üzere işaretlenen bir dosya paylaşımının kalıcı olarak silinene kadar devam edeceği gün sayısını ayarlayabilirsiniz.

Resim 8

Gerekli konfigürasyonları tamamladıktan sonra “Create” diyerek hizmetin oluşturulmasını bekliyoruz.

Resim 9

Birkaç dakika sonra artık Storage’ımız kullanılabilir hale gelecektir.

Resim 10

Access Keys

Erişim anahtarları, kullandığımız uygulamaların Blob Storage erişim süreçlerini yöneten özel anahtarlardır. İki anahtardan, birini kullanırken diğerini değiştirebilirsiniz.

Resim 11

Access Signature

Shared Access Signature (SAS), Storage kaynaklarına sınırlı erişim hakları veren bir URI’dir. Storage hizmeti üzerinde tam yetkili olmayan sadece okuma yada sadece yazma gibi özel izinlerin tanımlandığı, tanımlanan bu izinlerin ne zaman expired olacağını belirlediğiniz alandır. İhtiyacı olan kişi yada yazılımlarınızda SAS URI kullanarak sınırlandırılmış bir erişim izni verebilirsiniz.

Resim 12

Oluşturulan bu URI’de erişim için ihtiyaç duyulan tüm detayları içermektedir.

Resim 13

Networking

Hizmet oluştururken Networking adımında gerçekleştirdiğimiz ayarların aynısını buradan tekrar konfigure edebilirsiniz. (Resim-6)

Blob Storage hizmeti kullanımı amacınıza yönelik daha fazla esnetebilirsiniz. Azure Blob Storage hizmetinizi SMB volume olarak kaynaklarınıza ekleme yapabilirsiniz. Ayrıca arşivleme amacıyla kullanacaksanız çok nadir bir okuma işlemi gerçekleştirecekseniz çok daha az maliyetler ile Blob Stora hizmetini kullanabilirsiniz. Azure üzerinde yer alana Analytics & AI tarafında yer alan çözümlerde veri okuma ve yazma amaçlı bir tablo gibi Blob Storage kullanabilirsiniz.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *